ההיסטוריה יקרת הערך ביותר של ישראל
אנחנו נרגשים להציג בפניכם את הגיליון המיוחד של לתת לאבנים לדבר. המכון וצוות ההוצאה לאור עבדו ללא לאות כדי ליצור את הגיליון היחיד במינו שלפניכם. אני מקווה שתמצאו אותו מעניין, מרתק ומעורר השראה.
היום, אף יותר מתמיד, העולם זקוק לחזון ולתקווה הגלומים בארכאולוגיה ובהיסטוריה המקראית של ישראל. הבעיות נערמות בקצב מהיר. אנשים הופכים מרושעים יותר ויותר ומבצעים זוועות חמורות מאי פעם.
ישראל, באופן מיוחד, עומדת בפני מצב מסוכן וקטלני. מה שקרה ב-7 באוקטובר 2023 ובזמן שחלף מאז חשפו כמה איבה שוררת לא רק כלפי המדינה היהודית המודרנית אלא גם כלפי המורשת וההיסטוריה של העם היהודי.
אנחנו במכון ארמסטרונג לארכיאולוגיה מקראית (Armstrong Institute of Biblical Archaeology) מודעים לכמה המורשת היהודית שזורה בהיסטוריה המקראית וכמה חשוב להדגיש קשר זה ולשתפו בקרב עם ישראל והאנושות כולה.
עניין זה נוגע למהות הגיליון הנוכחי של לתת לאבנים לדבר ושל התערוכה הארכיאולוגית שלנו: זהו מסר לגבי תור הזהב של המורשת המקראית של ישראל—ממלכת דוד ושלמה.
זאת ההיסטוריה יקרת הערך ביותר של ישראל!
ב-17 בינואר 2023, מחלקת התערוכות של רשות העתיקות בישראל יצרה קשר עם משרדנו בירושלים. הם ידעו שכבר אירחנו תערוכות מוצלחות בעבר ושאלו אם נהיה מעוניינים לארח תערוכה נוספת. ההצעה מילאה אותנו בתחושת התרגשות וכבוד.
במשך למעלה משנתיים אירחנו את התערוכה 'לגלות את חותמות שובי ירמיהו' (2012–2015), שהציגה את הבולות (טביעות חותם) של יוכל וגדליה והדגישה את ההיסטוריה הסוערת של יהודה בימי הנביא ירמיהו. משנת 2018 עד 2019, אירחנו את התערוכה השנייה שלנו: 'גילוין של חותמות ישעיהו והמלך חזקיהו'. הצגת בכורה עולמית זו לבולות של המלך חזקיהו ושל ישעיהו סיפרה את ההיסטוריה מעוררת ההשראה של יהודה בתקופת שלטונו של אחד מגדולי מלכיה של ישראל.
לאחר שאנשי רשות העתיקות יצרו אתנו קשר, ישבנו לדון באיזה היבט היסטורי אנחנו נרצה להציג בהמשך. זה חייב להיות ייחודי ומעורר השראה. עליו להתעלות מעל התערוכות הקודמות שלנו. עליו להיות באמת מונומנטלי.
רק נושא אחד יכול לעמוד בציפיות אלה. לאחר שכבר הצגנו שניים מהנביאים הגדולים של יהודה ואחד מגדולי מלכיה, החלטנו שהגיע הזמן לחקור את פסגת ההיסטוריה של ישראל. הגיע הזמן להציג את הראיות המדעיות וההיסטוריות הרבות—אף שלעתים קרובות מתעלמים מהן—המוכיחות כי ממלכת דוד ושלמה הייתה מונומנטלית ומרשימה, בדיוק כמתואר במקרא.
קשה להאמין, אבל דבר מעין זה טרם נעשה מעולם-ודאי שלא באופן זה. אף היסטוריון או ארכיאולוג, אף מוסד או אוניברסיטה, מעולם לא אסף את כל העדויות למקום אחד. אף לא ספר, אתר או סרט תיעודי אחד מביא ומציג את כל העדויות לקיומה של ממלכת ישראל מונומנטלית במאה ה-10 לפנה"ס. אחת הסיבות לכך היא שיותר עדויות ארכיאולוגיות התגלו בעשור האחרון מאשר אי פעם.
זה מהווה הזדמנות שלא תסולא בפז עבור מכון ארמסטרונג לארכיאולוגיה מקראית (AIBA). זו גם אחריות כבדת משקל.
התערוכות הקודמות שלנו משכו אלפי מבקרים. תערוכת חזקיהו זכתה בפרס התיירות של אוקלהומה לשנת 2020 לתערוכה זמנית מצטיינת. עם זאת, אני מאמין שתערוכת 'גילויה של ממלכת דוד ושלמה' היא החשובה ביותר בין אלה שאירחנו עד כה! זו הסיבה לכך שהשקענו עבודה מאומצת מאוד כדי ליצור משהו באמת מרשים.
במסגרת התערוכה ליקטנו כ-50 פריטים וכ-25 ראיות מבוססות היסטורית וארכיאולוגית לאופייה המונומנטלי של ממלכת דוד ושלמה.
לא הייתה זו משימה פשוטה, אבל אני סבור כי מעורבותנו בת כמעט 60 שנים בארכיאולוגיה בישראל הכינה אותנו לפרויקט הזה.
רבים מאלה שעבדו ישירות על מגזין זה והתערוכה–האומנים, הכותבים, העורכים, האוצרים, הפועלים—היו מעורבים בפרויקטים ארכיאולוגיים בירושלים של מכון ארמסטרונג. אני חוקר את תולדות המקרא ואת ירושלים העתיקה מאז שנת 1961. השכלתי כללה שלוש שנות לימוד באמבסדור קולג', מוסד למדעים חופשיים (שנסגר מאז) מיסודו של המחנך והחוקר המנוח הרברט ו' ארמסטרונג. מר ארמסטרונג אהב את ירושלים, והוא כונן קשרים הדוקים עם כמה מראשי הממשלה, הנשיאים והדמויות המובילות של ישראל, והיו לו הבנה וקשר עמוקים לעיר–הן העתיקה והן החדשה.
שהיתי בקולג' שלו בשנת 1968 כאשר מר ארמסטרונג ואמבסדור קולג' הקימו, ביחד עם האוניברסיטה העברית והארכיאולוג המקראי המנוח פרופ' בנימין מזר, את מה ששני הצדדים נהגו לכנות בחיבה 'שותפות גשר-הברזל'. בין השנים 1968 ו-1986 קיימו מוסדות אלה שורה של חפירות גדולות הן בעיר דוד והן בעופל, לב לבה של ירושלים העתיקה. מר ארמסטרונג אף השקיע משאבים אדירים במספר פרויקטים הומניטריים ברחבי העיר.
מאז מותו של ארמסטרונג ב-1986 אני פועל כדי להמשיך ולקיים את מורשתו בירושלים. שותפות גשר-הברזל נמשכת גם כיום, ויחד עם האוניברסיטה העברית וד"ר אילת מזר ז"ל (נכדתו של בנימין מזר), הקולג' ע"ש הרברט ו' ארמסטרונג (Herbert W. Armstrong College) ומכון ארמסטרונג לארכיאולוגיה מקראית (AIBA) ערכו עוד שמונה חפירות בירושלים. כמו כן, עבדנו על כמה פרויקטים רחבי היקף אחרים המתמקדים בירושלים.
תוך עבודה לצד ד"ר מזר, האוניברסיטה העברית, רשות העתיקות וגופים אחרים, חשפנו מספר ממצאים היסטוריים ופריטים יוצאי דופן.
במובן מסוים, יצירת התערוכה על ממלכת דוד ושלמה היא גולת הכותרת של ההיסטוריה הארוכה שלנו בירושלים ולאהבתנו המתמדת אליה ולארכיאולוגיה המקראית.
שאולי יש כאלה החולקים על תולדות, או על חלקים ממנה. למרבה הצער, ישנם הרבה מאוד ויכוחים ואי הסכמות רבים לגבי תקופה זו בהיסטוריה של ישראל. חלק מהמחלוקת הזו ניתן להבנה, שהרי אירועים אלה אכן התרחשו לפני 3000 שנה באזור שנהרס ונבנה מחדש שוב ושוב מאז אותם ימים. אבל חלק גדול מהמתיחות היא תוצאה של הטיה אנטי-מקראית חזקה ורווחת. לעתים קרובות מדי, תגליות המתחברות לאופי המונומנטלי של ממלכת ישראל במאה ה-10 לפנה"ס זוכות להדחקה, להתעלמות או לזלזול רק בשל היותן קשורות לטקסט המקראי.
מעטים נוקטים כיום בגישתו של פרופ' בנימין מזר, שאמר: "יש להתעמק בתנ"ך שוב ושוב, כיוון שהוא כולל בתוכו תיאורים של מציאות היסטורית אמיתית".
אחד הלקחים העומדים ביסוד תערוכה זו וגיליון מיוחד זה של לתת לאבנים לדבר הוא שהתנ"ך הוא ספר היסטוריה לגיטימי וחיוני. עלינו להבין, כי ללא הטקסט המקראי אין ביכולתנו להבין באופן מלא או מדויק את ההיסטוריה העתיקה של ישראל, ושבלעדי זה, לא נוכל להבין את ישראל בת ימינו.
החינוך והמדע המודרניים טוענים כי המקרא והארכיאולוגיה סותרים זה את זה. תערוכת 'גילוין של ממלכת דוד ושלמה' מפריכה השקפה זו. כפי שתראו, הארכיאולוגיה והטקסט המקראי דווקא משלימים זה את זה בצורה נפלאה.
אנחנו מקווים שתלמדו ממגזין זה, תהרהרו בו ותיהנו ממנו. הוא מכיל מידע יוצא דופן המחזיר לחיים את אחת התקופות המופלאות בתולדות ישראל. עם התרבות הצרות בעולם, ההיסטוריה של המלכים דוד ושלמה יכולה להוות משואה זוהרת של תקווה.